اظهارنامه مالیاتی چیست؟
مالیات، به عنوان یکی از منابع مهم درآمدی دولت، در تمام جوامع به شمار می آید که به روش های متفاوتی، از شهروندان مشمول دریافت می گردد. همانطور که می دانید، تمام شرکت ها و افراد حقیقی که از طریق کسب و کار خود درآمد کسب می کنند، موظف به پرداخت مالیات هستندTop of Form. این مالیات، باید به همراه گزارش مربوطه، به سازمان امور مالیاتی کشور پرداخت شود. این گزارش، درواقع همان اظهارنامه مالیاتی محسوب می شود.
اظهار نامه مالیاتی، کارنامه مالی یک سال کاری یک شرکت یا شخص بوده که جهت محاسبه مالیات، به سازمان امور مالیاتی ارسال می شود. پس از ارسال اظهارنامه به اداره امور مالیاتی، مدارک مذکور، توسط کارشناسان مالیاتی مورد بررسی قرار می گیرد و بر اساس آن، مقدار مالیات پرداختی شما مشخص خواهد شد. لازم به ذکر است که تمام مدارک و اسناد، باید قابل ارائه بوده و در اختیار کارشناسان مالیاتی قرار گیرد.
اظهارنامه مالیاتی از چه طریق قابل ارسال است؟
اظهارنامه های مالیاتی از طریق دو وبسایت زیر قابل ارسال هستند.
www.tax.gov.ir
www.intamedia.ir
مهلت ارسال اظهارنامه های مالیاتی
مهلت ارسال اظهارنامه های مالیاتی برای اشخاص حقیقی، ۳۱ تیر ماه و برای اشخاص حقوقی، حداکثر ۴ ماه پس از پایان تیر ماه خواهد بود. مهلت ثبت نام و ارسال اظهارنامه مالیاتی هر فصل نیز ، ۱۵ روز پس از پایان همان فصل است.
در صورتی که اظهارنامه ها به موقع ارائه نشوند، ممیزین مالیاتی خود مبلغ مالیات پرداختی را تعیین کرده و پرداخت آن طبق نرخ تعیین شده، الزامی خواهد بود.
تفاوت اظهارنامه مالیاتی با سایر اسناد مالی چیست؟
اظهارنامه مالیاتی، تنها توسط افراد حقیقی و حقوقی، برای محاسبه مالیات بر درآمد، تنظیم و ارائه می شود. شاید بپرسید که مالیات بر درآمد چیست؟ مالیات بر درآمد، درآمد یک فرد، شرکت یا موسسه، نسبت به میزان مالیات قابل پرداخت وی است. سایر اسناد مالی، بر تمامی جزئیات مالی یک شرکت تمرکز دارند که به منظور ارزیابی و تجزیه و تحلیل همان سازمان یا شرکت خاص صورت می گیرد. بنابراین، هم محتوای ارائه شده در این اسناد و هم هدف از ارائه آن ها با یکدیگر متفاوت است.
در صورت تخلف در اظهار نامه چه اتفاقی خواهد افتاد؟
در صورتی که که در اظهارنامه ارائه شده و یا مدارک ضمیمه آن، تخلفی صورت گرفته و این تخلف توسط سازمان مالیاتی مشاهده شود، کارشناسان برای تعیین میزان مالیات پرداختی، اظهار نامه شما را کاملا نادیده گرفته و دیگر به آن استناد نخواهند کرد. همچنین اگر اظهارنامه مالیاتی با دفاتر قانونی ارائه شده مطابقت نداشته باشد، شخص حقیق یا حقوقی مشمول جریمه خواهد شد.
ارائه اظهارنامه مالیاتی به صورت منظم چه امتیازاتی دارد؟
اشخاص حقیق و حقوقی که در سه سال متوالی به صورت منظم اظهارنامه های خود را ارسال کرده و مورد تایید سازمان امور مالیاتی قرار گرفته اند، از امتیازات خوش حسابی برخوردار شده و میزان مالیات پرداختی آنها، با تخفیف لحاظ می گردد.
چگونه اظهارنامه مالیاتی خود را تنظیم و ارسال کنیم؟
تا پیش از سال ۱۳۹۱، فرایند تنظیم اظهارنامه مالیاتی، به صورت کاغذی صورت می گرفت. این فرایند، بسیار زمان بر بوده و علاوه بر اتلاف میزان زیادی از انرژی و زمان شما، احتمال بروز خطا در آن، بسیار بالا بود. برای صرفه جویی در زمان و تسهیل این روند برای مودیان، سازمان امور مالیاتی، اقدام به تاسیس وبسایت هایی نمود تا با استفاده از آن ها، فرایند ثبت و ارسال اظهارنامه، به آسان ترین و سریع ترین شکل ممکن انجام شود و احتمال بروز خطا، به کمترین میزان ممکن کاهش یابد.
هم اکنون برای ثبت و ارسال اظهارنامه از طریق این سایت ها، ۵ مرحله پیش پای شماست.
-
پیش ثبت نام الکترونیکی
-
بررسی صحت اطلاعات
-
ارسال اطلاعات کاربری
-
ثبت نام الکترونیکی
-
ورود به سامانه و تنظیم اظهارنامه
با انجام این ۵ مرحله، می توانید به راحتی در سایت مربوطه ثبت نام کرده و اظهارنامه های مالیاتی خود را ثبت و ارسال کنید. در ادامه، به توضیح چگونگی انجام این ۶ مرحله خواهیم پرداخت.
مراحل ثبت نام و ارسال اظهارنامه مالیاتی
-
پیش ثبت نام الکترونیکی
در مرحله اول، باید وارد یکی از دو سایت www.tax.gov.ir یا www.intamedia.ir شده و بر روی گزینه پیش ثبت نام و ثبت نام اظهارنامه مالیاتی ۱۴۰۳ کلیک کنید. در صورتی که شخص حقوقی هستید، شناسه ملی شرکت و اگر شخص حقیقی هستید، شماره ملی خود را وارد کنید. سپس، با ثبت کد پیامک ارسال شده به تلفن همراه خود، شماره همراه اعلامی خود را تایید می کنید.در نهایت، در مرحله تاییدیه پستی، کد پستی ۱۰ رقمی خود را وارد کرده و منتظر تایید نهایی بمانید.
-
بررسی تطابق اطلاعات
در این مرحله، نیازی نیست شما کار خاصی انجام بدهید. پس از اتمام مراحل قبل، کمی منتظر بمانید تا سایت از اطلاعات وارد شده از سوی شما، استعلام بگیرد. در صورتی که تمام اطلاعات به صورت صحیح وارد شده باشد، توسط سایت تایید شده و به مرحله بعد منتقل خواهید شد. اما اگر اطلاعات صحیح نباشد، این موضوع، از طریق پیامک به شماره تلفن وارد شده توسط شما، ارسال خواهد شد.
-
ارسال اطلاعات کاربری
در این مرحله، چنانچه تمام اطلاعات مرحله اول مورد تایید قرار گرفته و تمام و کمال باشند، از سوی سازمان امور مالیاتی کشور، یک نام کاربری و رمز عبور برای شما ایجاد شده و به شماره تلفن همراه شما پیامک خواهد شد.
-
ثبت نام الکترونیکی
در این مرحله، پس از اینکه اطلاعات کاربری خود را از سازمان مالیاتی دریافت کردید، وارد صفحه ثبت نام شده و این اطلاعات را وارد می کنید. پس از ورود به صفحه اصلی، می توانید از منوی سمت راست، قسمت اظهارنامه ها، عملیات امورد د نظر خود انجام دهید.
چه کسانی موظف به ارسال اظهارنامه مالیاتی هستند؟
- تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی که در ایران شاغل بوده و از آن طریق درآمد کسب می کنند.
- تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی که در خارج از ایران اقامت داشته و مشغول به فعالیت هستند اما درآمد آن ها از داخل کشور تامین می شود.
- تمامی اتباع غیر ایرانی که در ایران شاغل بوده و از آن طریق کسب درآمد می کنند.
کلام آخر
همانطور که گفتیم، مالیات یک یاز ارکان اصلی درآمد کشور ها است که تمام افراد مشمول، وظیفه پرداخت آن را بر عهده دارند. اظهارنامه مالیاتی، یکی از روش های ارائه میزان مالیات وپرداخت آن است. همیشه بهتر است پیش از شروع به یادگیری هر موضوعی، ابتدا با ماهیت و قوانین آن آشنا شوید. در این مقاله، به شرح جزئیات اظهارنامه های مالیاتی، روند تنظیم و ارسال آن ها، مهلت و تخلف از ارسال و همچنین افراد مشمول، پرداختیم. امیدواریم این مطالب، به بار اطلاعاتی شما افزوده و مفید واقع شده باشد.